2011/03/15

Postrehy

Vidim, ze udalosti ma nutia siahnut po klavesnici a noriyame. Denne prichadzaju panicke emaily od ludi, o ktorych som nepocula uz mesiace a dlhsie; slovenska (a zapadna) verejnost sa zjavne topi v katastrofickych informaciach. Najma pri citani clankov na SME ma clovek pocit, ze nahodne stahuju clanky z japonskych dennikov a prekladaju ich pomocou Google Translate. Preberme si teda niektore informacie.

Co sa tyka autorky tohto blogu, vidite, ze je nazive. Studuje a byva sice v Sendai, ale od konca februara sa vydala na dva tyzdne na cesty po Japonsku (Kyushu); a 11. marca sa nahodou nachadzala v Kyote u svojej znamej Ruso z Gruzinska. Povodny plan bol vratit sa do Sendai 13. marca; a este 11. marca sa zdalo ze za dva dni sa vsetko spamata a navrat bude mozny. Okolnosti sa maju inac, technicky a teoreticky je uz od dnes navrat do Sendai mozny, predbezne vsak zotrvavam na dobu neurcitu u Ruso v Kyote, dokonca mam volny pristup aj ku jej pocitacu, ako vidite. O autorku si teda netreba robit vobec ziadne starosti.

Zapadne media mozno navodili dojem, ze cely Japon je bud pod vodou, alebo hori, alebo je ohrozeny radioaktivitou, alebo je vystaveny nedostatku potravin ci vladne zmatok kvoli planovanym vypadkom elektriny. Nie je to tak, napr. zivot v Kyote pokracuje akoby sa vobec nic nestalo (a som si ista, ze vsetok Japon juznejsie a zapadnejsie od Kyota je na tom presne tak isto). Kruzky Kyoto University vcera rozdavali svoje pamflety v campuse ako keby nic, nejaka skupinka japonskych turistov so sprievodcom si prezerali zariadenia campusu.

Japonci sami o sebe su velmi stoicki, nielen tunajsi v Kyote, ked rozpravaju o situacii, aj vsetki ti Japonci, ktorych mame prilezitost vidiet v televizii, ci uz experti, moderatori, ludia celiaci problemom kvoli planovanym vypadkom elektriny az po ludi z oblasti zasiahnutych tsunami; vsetci zachovavaju neuveritelny pokoj a nevyvijaju zbytocnu paniku (narozdiel od niektorych konkretnych znamych a celkovo zapadnej verejnosti; napr. take Nemecko vyvija zbytocnu paniku na celonarodnej urovni, vid "Deutsche AKW: Verlängerung der Laufzeit gestoppt").

V tejto suvislosti by som tiez rada poznamenala jednu vec. Nepovazujem sa za optimistu, skor naopak za depresivneho realistu, ale ked sa udeje podobna zivelna pohroma, a ja este stale nemam informacie o mnohych svojich znamych a viem ze predbezne nebudem schopna sa s nimi spojit, az ked sa veci daju do poriadku; nic mi nedava dovod automaticky predpokladat, ze vsetci su mrtvi resp. ohrozeni, ako to vidim u niektorych zahranicnych ludi okolo seba. "Nemam o nom informacie/Neviem sa s nim spojit" neznamena automaticky "je v ohrozeni".

Zabery miest odplavenych tsunami su skutocne a neda s k nim povedat nic viac, nez ze je to tragedia obrovskych rozmerov. Okolo 450 000 ludi je v evakuacii. Este stale niekolko tisic ludi ostava na strechach domov etc. a caka na zachranu. Pocty mrtvych budu zjavne stupat. Odhaduje sa, ze pocet mrtvych len v prefekture Miyagi sa vysplha na 10 tisic.

Odstavenie jadrovych elektrarni v postihnutej oblasti a nefukcnost momentalne poskodenych tepelnych elektrarni sposobuje nedostatok elektrickej energie, kvoli comu boli nariadene spominane planovane vypadky elektriny. Menej postihnute prefektury vo vychodnom Japonsku, a Tokyo bez rozdielu, si striedaju vypadky elektriny po priblizne 4 hodinovych intervaloch. Je uplne pochopitelne ze vypadky elektriny a len ciastocna premavka na zeleznicnych tratiach v Tokyu, sposobuju v tomto megameste potiaze. Sami ste vsak (dufam) videli, ze ludia sa spravaju disciplinovane, respektuju vsetky predpisy a obmedzenia. Pred stanicami formuju rady na vlak, to len ako priklad.

V prefekturach Niigata, Aomori, Yamagata, Akita mozu 6-hodinove vypadky elektrickej energie pokracovat aj niekolko mesiacov. Pre obraz, 27% vsetkej japonskej elektrickej energie prichadza z jadrovych elektrarni, 59% z tepelnych elektrarni. Tepelne elektrarne budu vraj potrebovat nejaky cas, nez sa spamataju z rozlicnych poruch vyvolanych zemetrasenim. Jadrovky to tiez nemaju lahke, napr. len taka Fukushima c. 1 (Daiichi) uz nebude pouzitelna.

K jadrovej elektrarni Fukushima c. 1 teda. V uplne prvom rade, porovnavat terajsiu situaciu s udalostami v Cernobyle je ciry nezmysel. Jednak bola konstrukcia reaktoru v Cernobyle ina nez tych vo Fukushime, a najma, zamestnanci Cernobylu sa uz od spustenia svojho "experimentu" dopustali hrubych poruseni bezpecnostnych predpisov.

Co sa tyka Fukushimy, po explozii vodika v reaktore c.1 a c.3, nasledovala explozia a poziar v reaktore c.4, ktory bol mimo prevadzky. Poziar sa dnes poobede podarilo uhasit. Stupen radiacie priamo v elektrarni bol dnes kratkodobo velmi vysoky (400 mSv/h), po uhaseni reaktora c.4 opat klesol na nizsiu hodnotu, tieto dva fakty sa davaju do suvislosti (a osobne by som poukazala na to, ako rychlo sa meni hodnota radiacie na mieste, co naznacuje ze polcas rozpadu radionuklidov je kratky).

Pozornost sa sustredovala na reaktor c.2 (v ktorom tiez vybuchol vodik), s ktoreho chladenim su potiaze. Od vcera vecera boli palivove tyce v nom striedavo exponovane alebo ponorene v morskej vode do 1/3 az 1/2 svojej dlzky (4 metre). V pripade ich nedostacneho chladenia hrozi roztopenie tyci a volne expovanie jadroveho paliva vnutri tyci. (Tu mate zasadny rozdiel s Cernobylom: v pripade Cernobylu doslo k explozii a rozleteniu jadroveho paliva do volneho priestoru. Vo Fukushime by doslo k roztaveniu tyci, ale samotny radioaktivny material by ostal vnutri reaktora, ktory uz ale nie je "hermeticky" uzavrety). Niektori experti nevylucili, ze k roztaveniu palivovych tyci uz doslo, priamo overit sa to vsak neda. Aj pripade elektrarne Three Mile Island trvalo niekolko rokov, kym potrvdili roztavenie palivovych tyci a boli na to potrebne roboty s kamerami.

Zvysena radiacia v elektrarni prinutila Tepco stiahnut 750 z 800 zamestnancov pracujucich na mieste. Japonsko poziadlo USA o pomoc s chladenim reaktorov.

Okruh 20km okolo elektratne c. 1 (Daiichi) bol evakuovany, ludom v okruhu 20-30km bolo nariadene nevychadzat z domov a zaujat rozlicne opatrenia, aby obmedzili moznu vonkajsiu radiaciu. Ostatne prefektury majuce jadrove elektrarne zacali presetrovat, preco bol evakuacny okruh rozsireny zo standardnych 8-10km na 20km, aby vedeli v pripade podobnych okolnosti vhodne konat. Podla ich prieskumov nebolo nevyhnutne evakuacny okruh rozsirovat, opatrenie bolo vykonane len na zvysenie bezpecnosti a upokojenie obyvatelstva.

Radiacia v spominanom okruhu je zvysena, ale v televizii nam neustale opakuju, ze je zvysena len v rozsahu v akom neohrozuje ludske zdravie. Aj v Tokyu namerali zvysenu radiaciu, ale opat v miere, ktora neohrozuje ludske zdravie. Co sa tyka krakodobej expozicie zvysenej radiacii, nezabudajte, ze aj vy niekedy chodite na roentgen.

Uplne posledne informacie hovoria o chladiacich nadrziach s pouzitym palivovymi tycami v elektrarni Fukushima 1. S chladenim tychto nadrzi su zrejme nejake potiaze. Na jednej strane je starsie pouzite palivo chladnejsie ako novsie a prehrievanie nebude take extremne ako v reaktoroch. Na druhej strane su nadrze s pouzitym palivom narozdiel od tych v reaktoroch volne exponovane do vonkajsieho priestoru. Situaciu treba sledovat.

Vsetky vyssie uvedene informacie ohladne jadrovej situacie mozu byt uz o hodinu stare. Na problemoch s jadrovou elektrarnou je najtazivejsie asi to, ze vdaka internetu sa teraz asi kazdy moze dostat k cerstvym informaciam, ale nie kazdy im rozumie (predpokladajme, ze vacsina verejnosti nerozumie tomu, co sa deje v reaktore jadrovej elektrarne). To je doslova zivna poda pre vytvaranie paniky.

Co sa tyka zivota v postihnutom meste Sendai, mate zrejme vdaka Slovakovi zijucemu na mieste a spojeneho s Markizou viac informacii ako ja; podla toho co som citala od neho na SME je schopny viest takmer normalny zivot, v zavislosti od casti Sendai, v ktorej byva. Problemom je vypadok plynu, ktory moze pokracovat aj 3-4tyzdne, niektore domacnosti este stale nemaju elektrinu a mnoho domacnosti este stale nema vodu. Potraviny sa rychlo rozchytavaju. Vsetci robia zasoby. Dnes napr. obnovili autobusove spojenie Sendai so svetom, citala som, ze sa vytvarali dlhe rady, pre dovody uvedene vyssie sa mnoho ludi pokusalo dostat ku znamym v inej casti Japonu.

Vsetci moji byvali spoluziaci, ktori boli v case zemetrasenia v Sendai, z toho, ako som pocula, vysli bez ujmy. Najcelistvejsie reporty mam od spoluziakov z Chiby, kde bolo zemetrasenie tiez pomerne silne. Obchody su prazdne, potraviny sa hned rozchytaju, spoluziaci sa rozhodli presunut do bezpecneho Kyota a Nagoye. Iny spouziak z Chiby postol niekde na socialnej sieti fotografie popraskanych ciest.

S pradepodobnostou 40% budu zemetrasenia pokracovat este aj v nasledujucich dvoch dnoch. Mozu dosahovat silu az 6 stupna R.s.


Teraz k panike. Najvaciu paniku vyvija asi Nemecko, ako sme uz spominali. Viacero krajin uz vyzvalo svojich obcanov, aby opustilo Japonsko. Podobne postupy su podla mna neopodstatnene v pripade, ze sa tito obcania nachadzaju v oblasti Japonska, ktora nie je postihnuta ani ohrozena a len prispievaju k vyvolavaniu zbytocnej paniky. Ako som uz spominala, obrazky, ktore vam ukazu v televizii su len castou Japonska, nie cele Japonsko je pod vodou ani v plamenoch.

Momentalne som na medzinarodnom internate v Kyote, a aj tu uz viacero zahranicnych studentov vyvinulo neopodstatnenu paniku a nahle opustilo Japonsko, hoci nachadzajuc sa v Kyote k tomu naozaj nemaju najmensie dovody. Holka z Estonska sa napr. vcera rozhodla ze panika, kupila si predrazeny listok za 500 000JPY a dnes rano odletela do Londyna. Tych 500 000JPY mohlo byt ovela lepsie investovanych na pomoc ludom v postihnutych oblastiach Japonska. Taka Ruso, kt. ma momentalne skladuje vo svojej izbe, napr. zrusila svoj planovany vylet na Okinawu na konci marca (hoci by mohla bez problemov ist) a tych 50 000JPY poslala na pomoc.

Neda mi este nevyjadrit sa k svk mediam. Od sestry som pocula, ze Markiza vyslala do Sendai stab reporterov. Ano, to co prave potrebuje Sendai, celiace rozbitym komunikaciam, nedostatku paliva a mnohym inym tazkostiam, je stab nepotrebnych senzacii-chtivych slovenskych reporterov, ktori budu vsade zavadzat. Opat, peniaze ktora Markiza vrazila do tejto zlatej bane senzacnych zaberov, mohli byt ovela lepsie pouzite na pomoc postihnutej oblasti.

S pozdravom z Kyota

17 comments:

Unknown said...

pekne, rozumne napísané ... o tvojom živom stave som vôbec nepochyboval :) ... drž sa

Anonymous said...

kde je ten link na popukané cesty? :)
pat.

Unknown said...

som si dovolil
http://vybrali.sme.sk/c/Postrehy-z-Japonska/

to je znamenie - upjš!

a s tým západným prístupom médii a následnou naučenom reakciou ľudí je to jasné, viď
https://www.youtube.com/watch?v=Etw76PtBg6g
odporúčam celú sériu

Anonymous said...

Štylizácia a pravopis veľmi slabé. Pointou je, nerobte paniku, dajte peniaze radšej japoncom. Nie je autorka komunistkou? Každý urobí so svojimi peniazmi čo uzná za vhodné. A keď už sa autorka tak trasie o japoncov, mala by sa zbaliť a šupovať domov, aby im neodčerpávala zdroje, ktoré im budú teraz veľmi vzácne. Napríklad zaberá miestov pod strechou niekomu, kto prišiel o strechu nad hlavou. A vyjadrenia k Černobylu sú skutočne iba amatérske plky.

karolina said...

Komunistka. lol

ZuzanaM said...

Dobre sa kritizuje pod rúškom anonymity, že?

Miloš Debnár said...

ahoj. pekny clanok. dnes budem na kjodai tak ak si este v kjote ozvi sa. rad sa stretnem.

Anonymous said...

Ahoj, som veľmi rada, že si sa ozvala, priznávam, že som sa o Teba bála. Ďakujem za článok. Časť Japonska prežíva strašné chvíle a panika im určite nepomôže. Prosím, píš častejšie a nedaj sa nikým odradiť. Katka

Anonymous said...

Ahoj ,zaujimavé a zrozumitelné informácie ktorym sa dá viac verit ako článkom senzácie chtivych novinárov a reporterov ktorý sa snažia o zvýšenie predajnosti novin. V tejto tažkej situacii obdivujem disciplinovanost Japoncov,a myslim si že vo väčšine krajin by to asi vyzeralo trochu inak s dodržiavanim nariadeni a obmedzeni.Som rád že si sa ozvala,piš dalej ,a nevšimaj si reakcie "expertov na jadrové elektrarne". Jozef KE

Anonymous said...

to čo je v článku viem aj bez toho, aby som dakedy bol býval v Japon.....k tomu čo sa tam deje....autorka mohla radšej napiecť nejaké zákusky a uverejniť recept (ak vie).....ale želám jej, aby sa dostala z toho bezúhony...

Anonymous said...

Ahoj ako pekny clanok, len na jednu vec Ta musim upozornit neexistuje bezpecna, alebo neskodna radiacia pre zive tvory- pocnuc zvieratami az po ludi, proste bezpecna davka nieje, kazda davka ktoru dostanes aj mala je pre zdravie cloveka nebezpecna.
A preto si osobne skor myslim ze pristup japoncov je velmi nezodpovedny, pocnuc postavenim elektrarne na seizmicky nestabilnom mieste konciac zlym zabezpecenim.
Proste je to strasna katastrofaktorej islo predist.

To mas podobnu vec ako v unik cerveneho kalu v madarskej ajke.

Anonymous said...

No este ma napadlo peniaze su to co najmenej pomoze, treba iba sudrznost ludi a aby si pomahali - nerozumiem naco su zbierky pre japonsko ked je to nenormalne bohta krajina a peniaze i tak zivot ludom nevratia?
Vlado

Jana said...

Paťo: Link na popukané cesty by si chcel, ako keby sme ich na Slovensku nemali dosť, ts. :)

Macfričkins: znamenie, wtf? Aké "znamenie" treba tebe, aby si oživil svoj blog? :D Každopádne, tenkrát poprvé na vybrali.sme, ďakujeme, ďakujeme.

Anonymný č. 1: Ospravedlňujem sa, nie som odborník na jadrové elekrárne, takže moje vyjadrenia zákonite môžu byť len amatérske. ("Plk"; to je slovenské slovo?)

Jana said...

Anonymný č. 3 (Vlado?):
"neexistuje bezpecna, alebo neskodna radiacia pre zive tvory- pocnuc zvieratami az po ludi, proste bezpecna davka nieje, kazda davka ktoru dostanes aj mala je pre zdravie cloveka nebezpecna." -- Priemerný Japonec je ročne vystavený približne 3.5 miliSievertom radiácie, Američan 3.8 miliSievertom radiácie. Priemerný Nemec je ročne vystavený vraj okolo 2miliSievertom (prvé dva údaje mám zo skrípt, posledný z nemeckých správ). Vo vyššie uvedenej priemernej dávke radiácie, v Japonsku činí 1.2mSv žiarenie z kozmu a zemského telesa, v USA je tento podiel 3mSv (Chodí čitateľ ustavične zabalený v alobale a s oloveným hrncom na hlave, aby sa ubránil pred týmto "životu nebezpečným" žiarením?). Špeciálne prekvapenie! - Z rádioaktívnych nuklidov je vo vzduchu určite obsiahnutý minimálne rádioaktívny nuklid C14, ktorý sa prirodzenou cestou dostáva do všetkých živých organizmov (a jeho celková aktivita v odumretom organizme sa dá potom využiť na rádiouhlíkové datovanie). C14 samozrejme nie je jediný rádionuklid prirodzene obsiahnutý "tam vonku". Materiály, kt. používame, a strava, ktorú prijímame v každodennom živote, sú do určitej miery rádioaktívne. Z čoho logicky (a tiež aj fakticky) vyplýva, že (špeciálne prekvapenie na záver!) aj ľudský organizmu je do určitej miery rádioaktívny. Podľa hentohto uja je prirodzená rádioaktivita ľudského organizmu 50 Becquerelov na liter; podľa tabuľky na hentejto stránke Idaho State University sa dá poľahku vyrátať, že prirodzená rádioaktivita ľudského organizmu je aspoň 110Bq/kg.
(Tu sa mi hodí pripomenúť, že krátkodobo detekovaná rádioaktivita vo vodovodnej vode v Tokyu bola 210Bq/kg. Porovnajte s hodnotou pre ľudský organizmus. Horná norma pre deti je v Japonsku stanovená na 100Bq/kg, pre dospelých 300Bq/kg. Pre zaujímavosť tiež, WHO stanovuje túto normu na 3000Bq/kg, čiže desaťkrát viac ako Japonsko.)
Odhadujem, že čitateľ je teraz vystresovaný, koľko prirodzenej (a "zdraviu škodlivej") radiácie ho obklopuje.

Jana said...

(pokračovanie)

K "nezodpovednosti" Japoncov; zemetrasenie, ktoré bolo silnejšie než to, na ktoré bola elektráreň naprojektovaná, nijakú poruchu nespôsobilo. Tých elektrární na seizmicky nestabilných miestach je v Japonsku viac než dosť. Keď navrhnete iný efektívny spôsob generácie elektrickej energie pre 127miliónový národ na ostrove s rozlohou 380tisíc kilometrov štvorcovýh a bez výraznejších ložísk fosílnych palív a to navyše tak, aby sa tento spôsob generácie elektrickej energie nepriečil Kyótskemu protokolu, Japonci sa len potešia.
Ťažko tiež možno povedať, že elektráreň bola "zle zabezpečená". Nedostočne áno, ale rozhodne nie zle. Nedostatočne, lebo sa nerátalo s tak extrémnymi vlnami tsunami. Ešte bude predmetom polemík, ako zvyšovať bezpečnosť jadrových elektrární tak, aby boli 100% bezpečné aj pri extrémnych živelných pohromách, ktoré sa vyskytujú raz za 800-1000rokov.

"Proste je to strasna katastrofaktorej islo predist." -- Rozmery "strašnej katastrofy" to ešte vôbec nenadobudlo, nie je treba hneď mystifikovať.

Pochybujem, že peniaze sú to najmenej, čo pomôže. Aj keď nemusia byť nutne to najdôležitejšie, rozhodne pomôžu. Životy síce nevrátia, ale tým stotisícom ľudí, čo prišli o domovy a majetok, veľmi pomôžu materiálne prostriedky, ktoré budú nakúpené a dovezené - za peniaze. "Rýchla likvidita" krátkodobo pomôže mnohým ľuďom v evakuácii.

Aj za ostatné komenty veľmi pekne ďakujeme.

Tentoraz s pozdravom zo Sendai.

Unknown said...

"
To mas podobnu vec ako v unik cerveneho kalu v madarskej ajke."

:) je to dost vtipne prirovnat to k pretrhnutiu hradze s cervenym kalom v ajke. Postavili to tam komunisti, a pocas ich rezimu bola tato kalova nadrz kontrolovana a nikdy nepresiahla hranicne hodnoty. po pade rezimu, stat prestal kontrolovat tuto kalovu nadrz, ale kal tam tiekol dalej. Cize ktomu by som to ale vobec neprirovnaval, a Komunista tiez niesom, len jednoducho ked clovek vidi kolko veci sa da pozuit a chatra a lebo sa pouziva a chatra, je jasne ako to skonci.

Anonymous said...

Ahoj, hádam si sa nenechala odradiť od písania...Daj vedieť, ako sa teraz žije v Sendai
Katka